29 April 2009

Ai ramas in pana de benzina? Cat timp petreci in baie?

O noua isprava a norvegienilor are toate sansele de a revolutiona lumea biocarburantilor: din 2010, pe strazile din Oslo vor incepe sa circule autobuze alimentate cu biometan produs din sursa… umana. Ole Jakob Johansen, eminenta cenusie din spatele acestui proiect, a pus la punct recent un procedeu de obtinere a metanului prin fermentarea excrementelor umane recuperate din sistemul de canalizare.

O adevarata mina de aur, avand in vedere ca, fiecare din noi, prin ritualica vizita la baie, produce in fiecare an echivalentul a opt litri de motorina.

In cazul unui oras cu in jur de 1.300.000 locuitori, asta inseamna o productie anuala de 0,4 milioane de litri di carburant, suficienti pentru a alimenta 300 de autobuze pe un traseu de 100.000 km fiecare.

Evident, impactul asupra mediului este unul foarte scazut: biometanul este neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2, eliberand in atmosfera cu 78% mai putini nitrati si cu 98% mai putine pulberi nocive fata de combustibilul fosil.

Cum ar veni, mananci si faci plinul. Si spre deosebire de biocarburantii obisnuiti – cei obtinuti din fermentarea cerealelor -, biometanul nu afecteaza nici productia mondiala de hrana.

Dar de mirosit, o mirosi?

4 comentarii
 1. Cojo

  Mai avem mult pana sa fie inlocuit petrolul …

 2. ot

  minunata inventie. dar curand nu cred sa fie pusa in aplicare. sunt prea mari interese in jurul petrolului si si industria. ar fi pierderi prea mari pentru acestia. pe cine intereseaza de mediu sau ca cei multi sa se deplaseze ieftin? a mai incercat comunismul ceva frumos cu cei multi si stim ce a iesit :)

 3. hehe

  Hehe, mi se pare o solutie mai mult decat buna…fecalele animalelor (unora) ajuta in agricultura, ale noastre de ce n-ar fi bune la ceva?
  Dar, cum a spus si ‘ot’, petrolul, momentan, este resursa cea mai exploatata fiind folosita in termocentrale, transporturi etc. …63% din productia energiei mondiale se bazeaza pe utilizarea combustibilor fosili…
  Petrolul este o resursa a litosferei, epuizabila, neregenerabila si extrem de poluanta.
  In schimb, resursa pe care se bazeaza inventia, este din abundenta, regenerabila si in plus foarte putin poluanta.:)
  Ole Jakob Johansen, bravo!

 4. Dan de la CJ

  Poate imi spui si mie cum e cu “neutraliatatea fata de emisiile de CO2″? Din cate stiu eu CH4 are suficient de mult carbon sa nu treaca de toate testele. E drept, are mult mai putin decat celelalte hidrocarburi, dar are. Si apoi cu nitratii, de unde, ca nu are nici un azot in compozitia lui chimica…?

Lasa si tu un comentariu