21 May 2009

Binele o duce rau in Romania

Mii de oameni muncesc zilnic pentru ca noi toti sa avem o viata mai buna. Societatea civila se confrunta cu putinatatea resurselor, cu lipsa voluntarilor, dar mai ales cu nepasarea celor care sunt beneficiarii efectivi ai proiectelor lor. Odata pe an Gala Societatii Civile ne ofera prilejul sa ii cunoastem si sa ii aplaudam pe acesti fantastici anonimi.

Ceremonia de premiere a celei de-a VII-a editii a Galei Societatii Civile a avut loc pe 20 mai, la Bucuresti, iar Marle Premiu a revenit Asociatiei Kogayon pentru proiectul “Stop vanatorii in parcurile nationale”. Ales din totalul de 174 de proiecte inscrise anul acesta, proiectul Asociatiei Kogayon s-a detasat de celelalte, fiind considerat cel mai bun exemplu al fortei de convingere de care poate dispune societatea civila din Romania.

Pornit ca reactie la o propunere legislativa care permitea vanatoarea in parcurile nationale si in  ariile naturale protejate, proiectul dezvoltat de catre Asociatia Kogayon a reusit sa mobilizeze un numar impresionant de sustinatori si sa opreasca promulgarea legii care, prin continutul ei, permitea distrugerea unei parti importante din patrimoniul natural romanesc. Proiectul Asociatiei Kogayon a obtinut de asemenea Premiul I la sectiunea Protectia Mediului si Premiul I la sectiunea Buget – / Eficienta +, reusind sa se remarce atat prin mutatia pe care a generat-o la nivelul constiintei colective, cat si prin resursele implicate (buget 1000 RON).

In lupta pentru marele premiu, proiectul “Stop vanatorii in parcurile nationale” a concurat cu celelalte opt proiecte care au fost desemnate castigatoare la nivel de sectiune. Este vorba despre proiectul “Material Auxiliar de Istorie a Minoritatilor Nationale din Romania” dezvoltat de catre Centru Regional PER Pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (Locul I, sectiunea Educatie si cercetare), proiectul „Festivalul PLAI” al Asociatiei Culturale Sunet Ambianta Timisoara (Locul I, sectiunea Arta si cultura), proiectul ”Justitie Terapeutica pentru Consumatorii de Droguri” – Liga Apararii Drepturilor Omului, filiala Satu Mare (Locul I, sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective), proiectul “O sansa pentru viata” derulat de Asociatia REACT (Locul I, sectiunea Comportament civic si participare publica), proiect “Centrul de Ingrijiri Paliative “Sfanta Irina” al Fundatiei Sfanta Irina (Locul I, sectiunea Sanatate), proiectul “Servicii de suport pentru apartinatorii bolnavilor incurabil” dezvoltat de Hospice Casa Sperantei (Locul I, sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate) si proiectul „Orizonturi Deschise” al Fundatiei Dinu Patriciu (Locul I, sectiunea Dezvoltare economica si sociala).

Detalii despre toate proiectele castigatoare ale competitiei pot fi gasite pe site-ul Galei Societatii Civile la sectiunea Castigatori 2009 http://www.galasocietatiicivile.ro/castigatori.php .

Mai mult, pe langa premiile pe sectiuni acordate anul acesta, juriul Galei Societatii Civile a decernat si trei premii extra-concurs proiectelor  “Scoala te face mare!” – Asociatia Ovidiu Rom, “Servicii integrate pentru zona rurala” – Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si “Atlas de Mitocanie Urbana” initiat de Radio Guerrilla. Aceste premii sunt acordate, la propunerea membrilor juriului, proiectelor si initiativelor care nu au fost inscrise in competitie dar care au adus un beneficiu evident societatii, reusind sa atraga atentia asupra unor probleme reale cu care aceasta se confrunta.

Un comentariu
  1. Binele o duce rau in Romania - neneamircea

    [...] CITESTE MAI MULTE PE GREENBLOG.RO [...]

Lasa si tu un comentariu