3 June 2009

Revolutia agriculturii. Mancarea viitorului e printre noi!

Dintre toate grijile pe care populatia Pamantului le are in acest moment, cea mai de seama si mai demna de atentie dintre ele este problema asigurarii hranei pentru viitor.

Cert este ca intr-un timp foarte scurt, gradinile de legume s-au transformat in sere si de aici nu a mai fost decat un singur pas pana la metamorfozarea unei banale gradini de zarzavaturi intr-un laborator high-tech.

Nu incercam sa facem predictii futurologice, deoarece ele functioneaza deja in Japonia, unde o plimbare printre rasadurile de legume nu are nimic in comun cu imaginea clasica si aproape romantica a unei sere insorite.

Creatorii acestui spatiu nu se impiedica insa de asemenea idei mercantile. In opinia lor, aceste vegetale al caror “look” atinge perfectiunea reprezinta nici mai mult, nici mai putin, decat viitorul hranei dedicate oamenilor. Acestea sunt crescute intru-un mediu 100% steril, departe de mizerie, insecte si aer proaspat (!), in ceea ce se vrea o revolutie a agriculturii traditionale. Denumite “fabrici de plante”, aceste “institutii de crestere” pot oferi marfa proaspata 24 de ore din 24, 365/366 de zile din 365/366 de zile.

 

Fiecare componenta a mediului este controlata cu atentie, de la lumina, temperatura, apa si umiditate pana la nivelul de dioxid de carbon. Aici nu sunt acceptati gradinari cu haine si unghii murdare de pamant, deoarece regulile sunt foarte stricte in aceasta privinta. Uniforma obligatorie a angajatilor este formata din manusi, masca chirurgicala si costum special de protectie.

Pe piata japoneza, aceste vegetale sunt considerate produse premium, deoarece sunt crescute intr-un mediu steril, fara a fi utilizate pesticide, de vreme ce riscul unei invazii “gandacesti” este minim. Produsele pot fi consumate in siguranta, chiar daca nu sunt spalate inainte, iar plantele par sa se simta “ca acasa” in aceste fabrici, unde productia uneia singure, poate ajunge pana la 3 milioane de vegetale pe an.

Chiar daca Romania se afla inca departe de momentul unor astfel de achizitii, cu siguranta ca multi dintre noi vor avea ocazia sa povesteasca nepotilor despre gustul nemaipomenit al unei salate din gradina, despre bucuria de a te plimba sau de a uda rasadurile si, de ce nu, de placerea de a te murdari de…pamant!

7 comentarii
  1. George

    Cât timp nu sunt hrănite cu un surplus de îngrășăminte, nu văd care e problema. \\\\\\\mai mult, faptul că sunt ferite de boli și insecte le face mai sănătoase decât cele ecologice, atțt timp cât sunt crescute cu substanțe organice.

  2. Oana

    http://www.surveypro.ro/Survey.aspx?id=2fec4d8c-1ce9-4224-8b9e-75bc74a43471

    Un chestionar despre “Atitudinea cumparatorilor potentiali fata de produsele alimentare ecologice” care ma va ajuta la lucrarea de dilpoma. Nu dureaza decat 5 minute. Sper sa aveti timp sa completati. Va multumesc!

  3. Neuronos

    Fiinta nascuta in sistemul de industrializare al animalelor si “oamenilor” nu pretuieste produsul natural la fel de mult ca cineva care se hraneste doar cu produse naturale. Ne bucuram ca niste copii care au facut un castel de nisip si cred ca poate e mai bun decat cel construit acum mii de ani. TOATE aceste “intreprinderi” sunt doar AFACERI. Avem un laborator aproape perfect care este NATURA si care evolueaza si produce de milioane de ani hrana pentru toate vietatile, insa in dorinta de a face bani cu orice pret , natura este o victima. Crezi ca cel care a facut aceasta fabrica nu poate dormi noaptea de grija ca TU nu te hranesti bine, eu cred ca principala grija e ca el sa castige, iar productia clasica nu aduce sufcient profit. Si sunt total de acord cu tehnologiile de agricultura in spatiu.

  4. jocuri online

    poate Romania este departe de aceste sisteme, dar eu cred ca noi consumam aceste alimente deje de vreo cativa ani buni

  5. Unda Verde
  6. Silvia

    Buna!

    Am dat peste blog-ul tau, cand eram in cautarea de blog-uri cu subiectul gradinarit. Si mi-a placut ce am vazut.

    Eu am un blog similar, http://creata-la-cub.blogspot.com/, unde povestesc informal din experienta mea ca gradinar, pun poze si ofer informatii.

    Dar mi-a venit ideea sa creez o comunitate de bloggeri cu o pasiune comuna, gradinaritul. Asa a aparut conceptul Blog Director de Gradinarit. Poti afla mai multe pe http://blog-director-de-gradinarit.blogspot.com/ si, daca ti se pare interesanta ideea, te poti inscrie.

    Daca te inscrii sau nu, te astept cu mare drag pe oricare dintre blog-urile mele!

    Silvia.

  7. Bio

    Produsele bio ofera transperanta ingredinentelor s modul de fabricare…. merita incercate macar pentru diferenta de culoare si gust, mult mai sanatoase si mai bune. Nu este un moft ci doar sanatate

Lasa si tu un comentariu