3 July 2009

Tu ce faci cu frigiderul stricat?

Trei chestii interesante pe care le-am aflat de curand:

Prima: printre multele soiuri de  deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), frigiderul este considerat un deseu toxic, periculos. Daca il duci pur si simplu la gunoi, vin tiptil, prin bezna noptii, niste “recuperatori” anonimi care, de multe ori, se multumesc sa ia numai partea electrica. Asta pentru ii intereseaza sa recupereze in primul rand cuprul din aceste componente (cuprul e scump si, prin urmare, renteaza sa-l recuperezi si sa-l vinzi mai departe, atunci cand esti doar un recuperator obscur si clandestin.) Dar, la desprinderea partii cu pricina, freonul aflat in sistemul de racire la multe dintre modelele de frigidere, mai ales dintre cele mai vechi, se imprastie in atmosfera, “ajutand” la largirea gaurii din stratul de ozon si la amplificarea efectului de sera. Total ne-ecologic. In plus, uleiul din motor se scurge pe pamant, contribuind si el la poluarea solului. Si astfel, la centrele de recuperare ajung doar carcasele frigiderelor.

E bine, dar nu-i destul. Ideal ar, evident, un tratament profesionist al frigiderelor si congelatoarelor, pentru recuperarea in siguranta a freonului si a uleiului, apoi a metalului si a polistirenului expandat (care alcatuieste stratul izolator al frigiderului.)
Vestea buna este ca exista, de acum, in Romania, organizatii specializate in tratarea DEEE, inclusiv a celor mai periculoase dintre ele, si care ne pot ajuta sa scapam repede, discret si ecologic de un DEEE.

A doua: Exista mai multe solutii.

Exista programul Marea Debarasare, de care am auzit mai toti si de care poate unii au si profitat.
Exista apoi, o serie de organizatii specializate precum Asociatia ENVIRON si RoRec (Asociatia Romana pentru Reciclare), la care putem apela pentru a ne ajuta sa scapam de DEEE. Asociatia ENVIRON are un call center (tel. 031.821.3333) unde putem suna pentru a primi o mana de ajutor ca sa scapam de vechiturile respective. RoRec are o retea proprie de puncte de colectare: cautati aici . Nu sunt chiar in toate judetele, dar poate aveti noroc. Si, daca aveti masina si vreti sa faceti o fapta verde, ati putea organiza o excursie pana la centrul de colectare, carand cat mai multe troace din categoria DEEE, eventual nu numai pe cele proprii, ci si altele adunate de la neamuri si vecini, ca sa optimizati procesul.

Cred ca ar merge mai degraba cand e vorba despre chestii mai marunte, gen roboti de bucatarie, mixere, radio-uri etc.; atunci cand e vorba despre aparate frigorifice, mai bine lasati profesionistii sa faca treaba, pentru, in conformitate cu legislatia actuala – si asta e o alta chestie interesanta pe care am aflat-o recent – aceste DEEE periculoase ar trebui transportate cu niste vehicule speciale, cu anumite dotari. Mai gasiti o lista de centre de colectare aici , iar  daca dati o cautare pe net, gasiti si alte asociatii ori chiar societati comerciale care se ocupa de problema.

A treia: daca nu vreti doar sa scapati de niste harburi de DEEE, ci si sa va luati un aparat electrocasnic nou, pentru ca vi s-a stricat frigiderul vechi de 12 ani sau masina de spalat veche de 15, puteti profita de programul “Unul nou pentru cel vechi” (cunoscut popular sub numele de sistemul BuyBack).  Ati vazut, probabil, prin pliantele & brosurile de reclama ale unor lanturi de magazine, ca daca dai un aparat electrocasnic vechi, iti poti cumpara unul nou la un pret mai mic (in unele cazuri, reducerile ating chiar niveluri interesante – 250 lei, de pilda); unde mai pui ca scapi si de vechitura inutila! Te duci la magazin, spui ca ai un harb asa si asa si ca ai vrea sa cumperi un aparat nou asa si asa, iar treaba se organizeaza la modul cel mai avantajos, in sensul ca ti se aduce acasa aparatul nou si ti se ia cel vechi.
Pana in prezent, mai multe firme producatoare si-au anuntat participarea, unele campanii s-au incheiat deja, dar altele stau sa rasara.

Asta se intampla pentru ca producatorii de electrocasnice sunt obligati, printr-o directiva europeana care a intrat, recent, in vigoare si la noi, sa sprijine colectarea DEEE. Avem de facut si o norma, daca nu stiati: ar trebui ca, in Romania, se se colecteze, anual, 4 kg de DEEE pe cap de locuitor. Ordin de la UE, nu se discuta. Sau, ma rog, se mai discuta (e greu sa atingem nivelul asta, din mai multe motive, pe care n-am loc sa le comentez aici), dar negocierile pentru reducerea cifrei (ca daca n-avem de unde, n-avem si gata; de unde nu-i… stiti voi) le lasam in seama politicienilor, iar noi ne ocupam de probleme imediate. Cum facem rost de un nou robot de bucatarie sau de o noua masina de spalat (in cazul in care chiar ne trebuie, nu doar ca sa ne aflam in treaba, ca nu sunt vremuri pentru asa ceva), scapand si de harburile care ne incarca gospodaria si pastrandu-ne, in acelasi timp, constiinta de un verde imaculat?  Gasiti multe amanunte aici .

Deci, solutii ar mai fi. Acum, ca n-o merge treaba, in toate cazurile, chiar asa de repede si usor cum am vrea noi si cum pare cand cititi aici, asta se mai intampla, dar cu siguranta nu in majoritatea cazurilor. Mie mi se pare ca merita incercat.

3 comentarii
 1. Claudiu

  Cum sa arunci frigiderul stricat?!
  Acesta se depoziteaza frumos in balcon unde va servi drept debara de iarna pentru borcanele de dulceata, zacusca, vinete, conserve, muraturi etc. de la mama/bunica. :)

 2. Ciprian

  Frigiderul stricat inca il mai tin in priza. S-au mai vazut minuni :) ).

 3. Green Blog » Blog Archive » Marea curatenie de toamna sau CE si UNDE reciclam…

  [...] • Un pic mai complicat e la frigidere si congelatoare, pentru ca acestea sunt considerate deseuri periculoase pentru mediu si ar trebui colectate “profesional” si reciclate. Exista organizatii care va pot ajuta, macar cu un sfat: am scris mai mult despre subiectul asta aici. [...]

Lasa si tu un comentariu