6 July 2009

Un adolescent a descoperit microbul consumator de plastic

Multi licentiati si doctoranzi au cautat de-a lungul vremii o solutie pentru problema reciclarii deseurilor de plastic, dar numai un tanar de 16 ani din Canada a gasit raspunsul. Daniel Burd, elev de liceu la Institutul Colegial Waterloo din Ontario si-a prezentat cercetarea asupra microorganismelor care pot digera rapid plasticul in cadrul Targului Stiintific Canadian, organizat in luna mai chiar in orasul sau.

Lui Daniel i-a venit o idee la care nu s-au gandit nici cei mai de seama cercetatori acreditati. Plasticul, unul dintre cele mai indestructibile materiale de manufactura, se descompune greu, dar totusi se descompune, chiar daca acest proces dureaza aproximativ 1000 de ani. Asta inseamna ca undeva acolo trebuie sa existe microorganismele in sarcina carora sa cada o asemenea raspundere. Pot fi aceste vietati manipulate in vreun fel, astfel incat sa isi faca treaba mai rapid si mai eficient?

Aceasta a fost chestiunea pe care Daniel Burd a pus-o la incercare printr-un foarte simplu si istet proces de introducere a materialului plastic de baza intr-o solutie fermentabila care stimuleaza dezvoltarea microbiala, urmand ca organsimele cele mai productive sa fie ulterior izolate. Rezultatele preliminarea au fost incurajatoare, asa ca tanarul cercetator s-a tinut de studiu, selectand cele mai eficiente legaturi si interconectandu-le. Dupa mai multe incrucisari si optimizari termice, Burd a obtinut o proportie de 43% a degradarii plasticului in sase saptamani, o realizare aproape de neconceput.

Cu 500 miliarde de pungi de plastic produse in fiecare an si cu marirea de la zi la zi a costurilor de curatare a deseurilor de plastic din oceane, o metoda ieftina si netoxica de degradare a plasticului este fantezia la care ambientalistii viseaza, precum si un bun start pentru o companie de succes. Este de la sine inteles ca aceste descoperiri trebuie temeinic testate inainte de a fi folosite la scara larga, pentru a avea certitudinea ca produsele descompunerii organice nu au potential cancerigen. Procesarea plasticului prin aceste metode ar trebui de asemnenea sa fie pastrata in medii foarte bine controlate. Deci nu, nu este vorba despre un panaceu miraculos sau de un paradis vindecat de plastic, dar aplicarea inovatoare a microroragnismelor pentru a stavili raspandirea celui mai problematic dintre deseuri este in mod sigur o mare reusita stiintifica.

2 comentarii
  1. Iulian Boia

    Vesti bune!

    Felicitari pentru articol!

    Numai bine!

  2. gigi

    tare blogul mai ales testul cu crimele si intradevar rezultatele ar putea fi relativ adevarate

Lasa si tu un comentariu