27 July 2009

Padurea din gradina ta

Ce idee super! Incerc sa va spun pe scurt, desi tot lung o sa iasa, fiindca treaba e foarte complexa. Se porneste de la traditia, aproape disparuta azi, a utilizarii practice a resurselor padurii si de la ideea comuna ca multi oameni sunt interesati de gradini in care si-ar dori sa cultive nu numai flori, ci si vegetale comestibile.
Exista de altfel, o tendinta, din ce in ce mai raspandita in Occident, de a incuraja oamenii sa-si cultive propriile legume si fructe, scapand astfel de hrana plina de pesticide, modificata genetic sau carata de la mari distante, cu consecintele poluante pe care le cunoastem.

Bun. Avem deci cateva idei pline de miez care, imbinate cu maiestrie, au nascut un nou concept, ce poate fi rezumat cam asa: vrei o gradina in care sa-ti cultivi de-ale gurii? Fa-ti-o sub forma de padure! E mai productiva si mai usor de intretinut.
De fapt, e vorba despre o combinatie – verde, luxurianta si bogata – de padure, gradina si livada. Copacii sunt, in general, pomi fructiferi, tufisurile fac si ele fructe comestibile, iar la baza cresc tot felul de plante ierboase bune de mancat.

In engleza, o astfel de alcatuire poarta numele de forest garden; forest (padure) deoarece cuprinde o comunitate de arbori – trasatura distinctiva a padurilor – in jurul careia se structureaza ecosistemul – si este etajata pe verticala, ca orice padure; iar garden (gradina) pentru ca implica o intentie si o actiune constienta si planificata din partea omului: e facuta de om, plantata de om, la fel ca o gradina obisnuita.
Nu stiu cum i-am putea zice pe romaneste; gradina forestiera? Nu-mi place cum suna, e cam barbar. O sa-i zic gradina-padure; asta suna chiar frumos, e ca dintr-o poveste.

 Cuvinte-cheie, in cadrul acestui concept:

Permacultura: e vorba de o comunitate de plante sadite acolo ca sa creasca permanent, sa ramana acolo de la un an la altul, nu de o cultura care sa fie eliminata complet cu prilejul recoltarii, asa cum facem cu graul, porumbul sau floarea-soarelui, pe care trebuie sa le semanam din nou, in fiecare an.
Plante perene: sunt cele care rezista de la un an la altul, fie ca raman la suprafata – asa cum sunt arborii -, fie ca isi pierd partile aeriene in cursul iernii, dar rasar din nou, singure, in fiecare primavara, fara a fi nevoie sa fie semanate din nou. O gradina-padure se bazeaza in primul rand pe plante perene, spre deosebire de o gradina de zarzavaturi obisnuita, constituita mai ales din specii anuale sau bienale.
Policultura: mai multe specii cultivate impreuna pe acelasi teren (spre deosebire de monocultura, concept specific agriculturii moderne intensive – un lan de grau sau o tarla numai cu porumb).
Plante polivalente: fiecare planta contribuie la succesul ansamblului indeplinind mai multe functii.
Culturi asociate: cultivarea simultana, pe acelasi teren, a mai multor specii de plante comestibile care, ca sa zicem asa, se inteleg bine intre ele, respectiv fiecare dintre ele beneficiaza de pe urma prezentei celorlate in ceea ce priveste resursele solului, controlul daunatorilor etc.
Etajare: o padure e caracterizata printr-o dispunere pe mai multe niveluri -  in sol cresc anumite specii, la suprafata lui, pana la o inaltime de cateva zeci de centimetri, alte specii; apoi arbustii, ceva mai inalti; stratul superior e constituit din coroanele copacilor. In functie de alegerea plantelor, se pot obtine chiar sapte niveluri si fiecare dintre ele are o productie specifica, ofera anumite resurse. Astfel, o padure e mult mai productiva decat o gradina obisnuita, caci productia ei e esalonata pe verticala pana la mare inaltime, terenul fiind astfel utilizat mai eficient.

Deci, o gradina-padure imita structura unei paduri naturale, in incercarea de a obtine abundenta de resurse caracteristica acestor paduri; in plus, maximizeaza productivitatea printr-o alegere atenta a plantelor (cel mai important lucru!), astfel incat acestea sa se “inteleaga bine” intre ele si sa se potenteze reciproc. Dar, desi alegerea plantelor e cel mai important lucru atunci cand proiectezi o astfel de gradina-padure, de fapt gradinarii cu pricina tin seama si de ciupercile care vor creste acolo, si de animale – pentru ca si ele au rosturile lor: contribuie la formarea solului, la controlul daunatorilor etc. Oricum, proiectarea unei astfel de gradini implica intelegerea profunda a modului in care “functioneaza” o padure, a retelei complexe de legaturi prin care toate formele de viata dintr-o padure interactioneaza intre ele si cu mediul fizic. Cu alte cuvinte, implica niste cunostinte avansate de ecologie forestiera.

In multe regiuni rurale din zonele calde ale Asiei, Americii de Sud si Africii exista, de secole, asemenea petice de padure, unde cresc de-a valma arbori cu fructe comestibile, plante ierboase si tufisuri utile si ele omului, iar printre plante – si hranindu-se cu ele – sunt crescute si niste animale domestice. In schimb, in zonele temperate, oamenii au tins mai degraba, in ultimele secole, spre o separare organizata, pe caprarii, a lucrurilor: aici e livada, dincolo e gradina, tarlaua asta o plantam cu grau, pe cealalta cu sfecla si tot asa. Dar se pare ca e momentul pentru o schimbare.

Conceptul de padure-gradina adaptata zonelor temperate a fost lansat, in anii ’60, de un horticultor britanic numit Robert Hart care, in curtea casei sale din Anglia, a reusit sa infiinteze, pe numai 500 mp, o astfel de minunatie superproductiva. De atunci, ideea i-a sedus pe multi, iar conceptul a evoluat, devenind subiectul unor cercetari stiintifice si al multor lucrari de specialitate.
Daca va intereseaza ideea, exista, pana la cartile de specialitate, cateva site-uri unde puteti afla destule informatii interesante, pe care le puteti accesa aici, aici sau aici.

2 comentarii
 1. lolol

  Interesant dar, gandeste-te la urmatoarele chestii:
  1. Oameni azi nu mai vor sa munceasca, preferea sa lase pamanturile neculviate, Romania era printre cele mai bogate tari prin ani 30, o cultura dar si agricultura superba. Azi campurile sunt lasate in paragina.
  2. Ca om care ai un job, e destul de greu sa te ocupi si de gradina.
  3. E imposibil sa lasi gradina ca “o padure” pentru ca vor iesi multe, multe ,multe buruieni. Stau la casa, avem gradina.. diversificata: copaci fructiferi, legume, fructe, flori… unele printre altele.. dar, buruieni tot ies, 3 saptamani am fost plecati de acasa, si cand am revenit:)) era o jungla.
  4. Nu se stie cum sa intretii asa o gradina.Oameni au uitat, nu mai sunt carti, nu are cine sa ne invete.. Se importa culturi & plante inloc sa le folosim pe ale noastre. Macar la scoala sa ne invete.. decat sa vorbeasca si sa tina cursuri despre ecologie, toti stau pe net, fara sa se gandeasca ca postand un mesaj pe internet creem CO2. Fiecare mobil, calculator care il folosim a fost creat din cateva zeci, daca nu sute de kg de materiale compresate..

  Oricum bafta tuturor care vor incerca asta:P

 2. ;]

  supertare poza;] v bsk:*;* chiar imi trebuia :X:X

Lasa si tu un comentariu