10 August 2009

Si lenesii pot fi ecologisti…

Revolutia verde la care asistam in prezent isi are, ca orice revolutie, doctrina sa, controversele sale, obiectivele ei, limbajul ei specific si, mai presus de toate, figurile ei marcante. O asemenea figura e Josh Dorfman, care si-a propus sa raspandeasca ideile verzi apeland la la o metoda… neortodoxa.

Daca n-ati auzit pana acum de Josh Dorfman, aflati ca este un tip care, in urma cu cativa ani, a pornit o afacere cu mobila – mic mobilier de lux, fabricat in mod eco-responsabil. Dar nu prin asta a devenit el cunoscut, ci prin cartile pe care le-a publicat si prin blogul pe care l-a infiintat, denumit Ecologistul Lenes (The Lazy Environmentalist), expresie care, in cele din urma, a devenit porecla lui Josh. Azi, exista un site intreg, cu diverse in el – printre care si blogul – reflectand convingerile verzi ale Ecologistului Lenes. Lenes, dar activ, dupa cum se vede.
Cel mai recent proiect al lui Josh Dorfman este un serial de televiziune intitulat tot Ecologistul Lenes, proiect prin care omul nostru urmareste sa contribuie la salvarea planetei intr-o maniera neasteptata: nu mai apeleaza la sentimentul de vinovatie! Le spune oamenilor sa nu se mai simta prost pentru ca fac dusuri lungi sau conduc masini mari si rapide (si alimentate cu combustibil conventional, se subintelege).

Asa ii place si lui sa faca. “Imi pasa, dar sunt lenes”, zice el. “Hai sa nu ne mai simtim prost pe chestia asta.” Pentru ca exista solutii.
Ideile lui Josh sunt intr-adevar noi:

 “Ecologistii ii fac pe oameni sa se simta prost; or, a-i face sa se simta prost e o strategie de marketing mizerabila.”

“Profetiile despre dezastre sau apelul la imperative morale nu indeamna decat o foarte mica minoritate sa-si schimbe comportamentul. Interesul meu este sa provoc o schimbare in randul marii majoritati.”

Vorbind despre serial, Josh a afirmat fara retinere ca majoritatea americanilor nu sunt constienti de problemele ecologice si principala dificultate in a-i convinge sa faca lucrurile intr-un mod “mai verde”, mai ales in aceste  vremuri de criza economica,  este aspectul financiar al chestiunii.

Si atunci, spune el, cea mai buna strategie este sa faci ca optiunile eco-prietenoase sa fie atragatoare intr-un fel – sa fie mai ieftine, mai simplu de pus in practica, sa ia mai putin timp sau sa fie mai agreabile din punct de vedere estetic. Asa ca, in serialul sau, Josh arata familiilor si oamenilor de afaceri cum pot sa-si imbunatateasca viata alegand moduri de viata si modele de afaceri eco-prietenoase. Adica o abordare in spirit pozitiv. Ati inteles.

In primul episod din Ecologistul Lenes, Josh alege o familie din California, analizeaza gunoiul produs de aceasta si ii invata pe membrii ei cum sa transforme in compost (ingrasamant organic) ceea ce e biodegradabil, cum sa recicleze ceea ce nu e biodegradabil si cum sa cumpere produse care genereaza mai putine deseuri. Tatal de familie se arata la inceput sceptic, exprimandu-si indoielile asupra pericolului incalzirii globale si sustinand ca exista suficiente terenuri pentru a infiinta o multime de gropi de gunoi.
Intr-un alt episod, Josh abordeaza o doamna care are o frizerie pentru caini si care se arata reticenta la ideea de a utiliza produse naturale, considerand ca sunt mai greu de folosit si mai scumpe; Josh ii arata cum poate economisi bani in anumite faze ale procesului – de pilda, consumand mai putina apa. Si, chiar daca produsele alimentare bio destinate cainilor sunt mai scumpe decat cele obisnuite, exista beneficii pe termen lung in privinta sanatatii animalelor, deci mai putini bani cheltuiti la veterinar.

Pentru a-si realiza serialul, Josh Dorfman a ales dinadins persoane sceptice si reticente la ideea unui stil de viata mai verde, aratandu-le ca un astfel de stil de viata nu implica neaparat sacrificii, ci dimpotriva, poate avea efecte excelente si poate fi rentabil chiar pe termen scurt.

Pentru ca, intre “nu-mi pasa si nu fac nimic” si “imi pasa foarte mult si din cauza asta ma simt vesnic culpabil si frustrat” exista o sanatoasa cale de mijloc. Calea lui Josh – Ecologistul Lenes:  “Imi pasa, sunt lenes, dar tot vreau sa fac ceva”. Si chiar face.

Un comentariu
  1. brightie

    foarte buna idee. hurray for josh! e un tip onest, care stie ca lucrul care ii tine pe oameni in aceleasi locuri comune e comoditatea.
    intradevar apelurile la frica nu vor produce schimari semnificative de mentalitate.
    apelul la simtul practic insa s-ar putea sa aduca mai multi adepti. :)

    felicitari pentru articol, Mihaela!

Lasa si tu un comentariu