17 August 2009

Resursele alternative ale Pamantului (I)

In vremuri de criza, discutiile ce vizeaza dezvoltarea energiilor alternative se intetesc. Nu ne referim neaparat la criza financiara cu implicatii si ecouri mondiale, ci la criza resurselor si materiilor prime, legate mai mult sau mai putin de schimbarea climatului.

De ce se schimba clima? Discutiile sunt inca in toi si chiar daca vina nu apartine in totalitate poluarii masive din ultimii 100 de ani, cu siguranta ca joaca un rol important.

Dupa ce secolul XX a fost numit “secolul vitezei”ca urmare a revolutiei industriale, secolul XXI vine sa aduca o alta revolutie, conform principiului cauza si efect: “revolutia verde”.

Panourile solare

Energia solara are marea calitate de a fi gratuita. Lucrurile se schimba insa atunci cand trecem la pasul urmator: modalitatea de captare si de inmagazinare a acesteia.

In practica, panoul solar are rolul de a capta si de a transforma radiatiile solare in energie non-poluanta si regenerabila. Pentru a satisface nevoile unei gospodarii, avem de ales intre panourile solare folosite la incalzit si cele care utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea energiei electrice.

Prima categorie nu constituie chiar o noutate pe piata romaneasca. Practic, traditionalul butoi cu apa instalat pe acoperisul casei sau pe terasa blocului, a fost inlocuit rapid cu o metoda mai sofisticata si mai eficace: panouri care capteaza caldura si o transfera prin intermediul tuburilor unei surse de apa. Dezavantajul unui astfel de sistem este ca poate fi folosit doar pe perioada verii, deoarece caldura soarelui este conditia principala pentru functionarea sistemului. Avantajul este ca aceasta tehnica nu costa mai nimic, in afara de instalarea panourilor (o investitie nu foarte costisitoare), este non-poluanta si nu presupune nici un fel de consum de energie electrica.

A doua categorie reprezinta punctul de plecare al panourilor solare inteligente din viitorul, poate, nu foarte indepartat. Inovatia in ceea ce le priveste este data de faptul ca sunt capabile sa produca energie electrica gratuita. La baza acestui sistem se afla celula fotovoltaica, care produce energie electrica in contact cu razele solare. Desigur, este vorba despre un proces mai amplu, insa intrarea in detalii ar echivala cu o adevarat lectie de chimie de nivel superior. In principiu, energia electrica este produsa de interactiunea dintre fotonii prezenti in razele solare si atomii materialelor care intra in compozitia celulei fotovoltaice. Cei care vor sa intre in miezul problemei, vor gasi informatii detaliate aici.

Panourile solare intre a fi si a nu fi

Chiar daca in prezent avem la dispozitie o paleta larga de optiuni in ceea ce priveste modalitatea de incalzire si de asigurare a unor nevoi de baza in locuintele noastre, cred ca in viitor putem paria fara sa gresim pe energiile regenerabile.
Daca ati fost pusi deja in fata unei alegeri, iata avanatajele si dezavantajele instalarii unui sistem de panouri solare:
Avantaje:
- energia este regenerabila si gratuita;
- investitia se amortizeaza in timp;
- panourile solare sunt ecologice;
- costul instalarii lor este suportat in proportie de 70% de statul roman;
- reduceti consumul de materii prime naturale necesare incalzirii clasice;
- contribuiti la reducerea emisiilor de carbon din atmosfera;
- in conditii ideale, locuinta poate fi aprovizionata exclusiv de panourile solare (depinde de modul in care sunt instalate, dar pentru asta trebuie sa apelati numai la specialisti!);
- pot da randament timp de aproximativ 25 de ani (oricum, pana atunci, sistemele vor fi cu mult mai performante).

Dezavantaje:
- investitia initiala va necesita si fonduri personale, chiar daca statul roman acopera o mare parte din suma;
- pentru a deveni cu adevarat profitabile si pentru a obtine un randament maxim, este necesara parerea unui specialist care va indica pozitia si locul cel mai potrivit in care ar trebui instalate, pentru a obtine rezultate maxime;
- ca sa obtineti cei 70% de la stat, va trebui sa treceti prin toate probele de foc ale birocratiei romanesti. Pentru a va face o idee, puteti gasi mai multe informatii despre subventia de la stat in ghidul de finantare prezent pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.

15 comentarii
 1. Madalin

  Ultimul punct reprezinta un MARE dezavantaj. Sunt sceptic pana il vad implementat cu succes pe scara larga.

 2. jurnaldecalator

  eu stiam ca sunt subventionate 90% de stat, dar ca din cauza crizei au oprit subventionarea, daca are cineva mai multe informatii despre asta si e dispus sa le impartasasca ii multumesc.

  Atentie panourile pot functiona si iarna in anumite conditii, conditia principala fiind ca afara sa fie lumina. Iarna pot fi chiar foarte eficeinte daca cerul este senin si pe jos este zapada

 3. Georgiana

  Initial, a fost vorba despre o subventionare din partea statului de 90%, care a devenit ulterior 70%. Problema este ca regulile de acordare a finantarii, in cadrul programului Casa Verde, se tot schimba, astfel incat, am evitat sa dau date concrete in ceea ce priveste subventionarea, pentru simplul motiv ca ele nu sunt inca batute in cuie. Am pus in ultima fraza a postului un link care va poate ajuta sa va faceti o idee despre conditiile si documentele necesare participarii la programul Casa Verde.

 4. jurnaldecalator

  nu vad nici un link :(

 5. Georgiana

  Incearca cuvantul “site” din ultima propozitie a postului. De altfel, se vede ca are o alta culoare. Nu vreau sa cred ca numai eu o vad. :)

 6. jurnaldecalator

  “Initial, a fost vorba despre o subventionare din partea statului de 90%, care a devenit ulterior 70%. Problema este ca regulile de acordare a finantarii, in cadrul programului Casa Verde, se tot schimba, astfel incat, am evitat sa dau date concrete in ceea ce priveste subventionarea, pentru simplul motiv ca ele nu sunt inca batute in cuie. Am pus in ultima fraza a postului un link care va poate ajuta sa va faceti o idee despre conditiile si documentele necesare participarii la programul Casa Verde.”

  asta e tot ce scrie in post-ul tau. nu apare nici macar cuvantul site.

 7. Georgiana

  @jurnaldecalator

  sincer, nu inteleg ce nu intelegi. am spus ca exista un link in post, nu in comentariu.

  inca o data, in postul despre panourile solare, la ultimul subtitlu, care se numeste dezavantaje, exista un link pus pe un cuvant din ultima propozitie. acel cuvant este site, daca dai click pe el o sa te duca acolo unde trebuie, iar propozitia unde gasesti cuvantul misterios este asta: Pentru a va face o idee, puteti gasi mai multe informatii despre subventia de la stat in ghidul de finantare prezent pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.

  sper ca am fost destul de clara, de aceasta data.

 8. jurnaldecalator

  Cuvantul “post” in limba romana are foarte multe intelesuri. Cuvantul corect pe care puteai sa-l folosesti era “articol” si atunci nu mai faceam nici o confuzie.

  Oricum multumesc de informatie si imi cer scuze pentru confuzia.

 9. Georgiana

  as putea sa o las asa cum a cazut, dar ar fi pentru prima oara cand as face asta. cu riscul de a divaga de la subiect… prin urmare, fiind vorba despre un blog, vorbim de posturi, deoarece exista diferente notabile intre un blog si un site , iar in ceea ce priveste blogurile, contentul poate fi mai scurt si mai ales, personal. si cum nu poti vorbi despre un text care reflecta parerile tale personale ca fiind un articol, folosim cuvantul post, care vine direct din limba engleza. articole vei gasi o multime pe site-ul Descopera, spre exemplu, acolo unde sunt texte ample, documentate, si mai ales politically correct, in conformitate cu politica editoriala.

 10. jurnaldecalator

  Traducerea oficiala WordPress este “articol”.
  Diferenta majora intre termenii “blog” si “site” este ca blogul este un site, mai precis un website.
  Cu asta cred ca am lamurit problema legata de semantica termenilor.

  Ontopic: multumesc de informatie, din pacate asa cum spune si Madalin ultimul punct reprezinta un mare dezavantaj. Prefer sa acopar toata investitia din fonduri proprii pentru ca am facut cateva calcule simple si investitia devine rentabila rapid.

 11. Georgiana

  ok. vad ca nu o scoate omu’ la capat cu tine. spune-i cum vrei, important este ca ai gasit linkul. desi, iata cum aceste acceptiuni ale unui cuvant se transforma in bariere de comunicare. pe mine, personal, nu ma intereseaza cum numeste wordpress-ul textul. in meseria mea, delimitarea si denumirea tipurilor de texte ma ajuta in ceea ce priveste comunicarea cu cei din jur, cu care lucrez. astfel, exista articole, stiri, recenzii, posturi si topicuri. si lista poate continua. acestea fiind spuse, consider incheiate divagatiile pe tema unui subiect care nu isi are loc pe acest blog.

 12. jurnaldecalator

  Acest blog este “proudly powered by WordPress” !!!

 13. wazzz

  e o chestie alternativa foarte buna, in captarea energiei solare, dar n-o sa mearga niciodata aceasta alternativa in ROMANIA, Dece? pt ca romanii sunt prea speriati, si trebuie sa le explici de 1000000 de ori ca e o sursa mai buna de a capta energie pt unele treburi din casa. Romanu trebuie sa vada la altu ca sa-si puna si el, si altu ala e greu de gasit, iar celelalte natii deja au implementata aceasta metoda de ani buni de zile.

 14. ELA

  buna seara sunt interesata se energia solara
  Rog pe toti care ma pot ajuta sa-mi recomande cateva resurse bibliografice pe aceasta tema
  ma intereseaza in special carti si nu numai
  multumsc

 15. captator solar

  Cel mai pregnant dejaavantaj este ca in perioadele cand nu “zambeste” soarele nu ai energie, in rest investitia isi merita banii si se amortizeaza in timp, mai ales ca sunt alocate si fonduri nerambursabile prin Casa Verde.

Lasa si tu un comentariu