24 August 2009

Doua crize sunt mai bune decat una

La concluzia asta zdrobitoare am ajuns citind diverse articole, stiri si posturi de blog despre incalzirea globala, protectia mediului & stilul de viata “verde” – pe de o parte -, si despre criza economica, scumpirea a toate cele si necesitatea adoptarii unui stil de viata adaptat momentului (frugal, asta-i termenul la moda ) – pe de alta parte. Si, deodata, am inceput sa nu mai stiu cand era vorba despre prima problema si cand despre cea de-a doua. La un  moment dat, cele doua crize s-au suprapus, iar solutiile propuse de unul si de altul au inceput sa se lege de un stil de viata verde si frugal.

Acum vine marea dilema: e bine sau e rau ca avem de luptat cu doua crize in loc de una? Aparent e rau – cum sa fie bune doua necazuri in loc de unul? Dar, la urma urmelor, matematica nu-i totul, asa ca… Dupa ce m-am gandit bine, am ajuns la concluzia ca (atentie! urmeaza un cliseu) in tot raul e si un bine. Mie asa mi se pare. Criza asta economica a venit ca o lectie: grea, noua, pentru multi dintre noi, dar care, in cele din urma, s-ar putea sa ne invete ceva folositor.

Oare cand sa mai fi avut noi norocul asta – ca noroc este – ca o noua dificultate sa ne ajute sa iesim din alta? Da, stiu ca o sa va mirati, unii n-au sa fie de acord si or sa ma contrazica, dar asteptati sa adun cateva argumente si o sa vedeti ca e ceva aici, ceva la care nu ne-am asteptat, dar care ne-ar putea fi util. Unele dintre cele insirate mai jos sunt valabile si pentru noi, in Romania; altele sunt aplicabile deocamdata la altii, nu si la noi; dar aici nu vorbesc numai de noi, fiindca atunci cand e vorba despre schimbarile climatice si epuizarea resurselor, toata lumea o sa simta efectele, mai curand sau mai tarziu, mai mult sau mai putin, deci suntem oricum in aceeasi galeata. Important e ca omenirea descopera, ca pe o revelatie, ca exista o concordanta intre a-ti gospodari ca lumea resursele proprii si a gospodari la fel si resursele Pamantului. Fii verde la tine acasa si, in felul asta, poti cheltui mai putin, cam asta e mesajul. Asa ca peste tot unde te invarti dai peste solutii, sugestii, recomandari & sfaturi avand la temelie principiul constiinta verde trece prin buzunar.

In general, reducerea consumului, de care prea putini s-au sinchisit pe vremea cand cresterea economica ne incuraja sa cheltuim dezlantuit, a devenit acum nu neaparat un comportament intentionat verde, ci un comportament destept din punct de vedere al bugetului, si asta e, pentru multi oameni, un argument la care sunt mai sensibili decat la cele de tip “green living”.

• Energia: adoptarea unor solutiile energetice alternative e acum mai tentanta ca oricand, de vreme ce argumentul suprem nu mai este ca, in felul asta, contribui la salvarea planetei, ci acela ca, instaland panouri solare, mori de vant sau ce-o mai fi, iti reduci facturile la energie cu nu stiu cat la suta.
• Apa: economiile au devenit mai importante odata cu instalarea apometrelor si cu scumpirea metrului cub de apa, si abia asta e ceea ce i-a convins pe multi, mai degraba decat atentionarile si recomandarile de a economisi apa, fiindca e o resursa pretioasa si e in scadere la nivel global etc. etc.
• Dieta: am auzit de atatea ori ca reducerea consumului de carne – chiar fara a ajunge la vegetarianism – contribuie la reducerea amprentei de carbon si a efectului de sera. Dar pe cati dintre romani i-a impresionat chestia asta, sincer? In schimb, scumpirea alimentelor si cresterea costului vietii, in general, i-a impresionat pe unii destul de tare pentru a-i face sa-si reduca putin consumul de carne, fiindca nu-si mai permit atat de multa. Astept cu nerabdare niste statistici – pe care le vom avea abia anul viitor – ca sa aflu cata carne am mancat noi in 2009 fata de 2008.
• Cumparaturi en gros: unii dintre noi le faceau si pana acum, in limita posibilitatilor, dar – sa recunoastem – avem un imbold suplimentar de cand cu criza economica. Prea putini constientizau, inainte, ca a cumpara detergent intr-o punga de 6 kg e mai bine pentru mediu decat sa cumperi 6 pungi a cate un kg. Acum a aparut si o reclama care – ati vazut – pune accentul tot pe economii si nu pe binele facut mediului. Dar e un bine pentru mediu, si de asta spun ca, paradoxal si miraculos, criza economica ar putea reprezenta, pe termen lung, o binefacere pentru natura, cel putin in societatea occidentala.

Si iar ma-ntorc si zic: cine ar fi crezut ca recesiunea economica ar putea face vreun bine cuiva? Nebanuite sunt caile economiei, ale ecologiei si ale istoriei… Uneori imi vine sa spun ca James Lovelock, care a emis ipoteza Gaia, aceea care descrie Terra ca pe un superorganism urias, capabil de autoreglare, a vazut departe, dar parca tot n-a pus destul accent pe inteligenta acestui organism si pe capacitatea lui uluitoare de a-si rezolva singur problemele. Rezolvarea dura, solutia finala a Mamei Terra ar fi sa scape de noi, cei care i-am facut necazuri. Poate, cu recesiunea, a vrut sa ne mai dea o sansa?

Criza economica pare anume facuta ca sa ne trezeasca din frenezia noastra consumerista, nepasatoare si frivola. E trist ca a fost nevoie de asta, dar e o lectie. Eu asa cred, ca recesiunea ne-a facut, pana la urma, un bine. Si colectiv, si individual. Colectiv – mai putin consum, mai putin gunoi etc. Ati inteles. Dar si individual, ca doar gospodarirea desteapta a resurselor e o deprindere valoroasa. Cei care vor fi suficient de intelepti sa profite de criza economica, sa invete niste obiceiuri noi de viata, vor avea un avantaj atunci cand criza se va sfarsi. Criza ecologica va  mai dura, nu ne facem iluzii. Dar cea economica va trece curand! Profitati de ea acum!

Iaca pilde, adunate de prin strainataturi:

30+ More Ways to Save Money by Going Green

6 Easy Ways to Go Green and Save Money in a Black Economy

10 Ways to Go Green and Save Money at the Same Time

Save Money By Being Green!

3 comentarii
 1. Marian Gorun

  Salut, Mihaela! Acest articol a fost promovat pe FTW.ro. Sunt cu ochii pe voi :P
  http://greenblog.descopera.ro/2009/08/24/doua-crize-sunt-mai-bune-decat-una/

 2. Marian Gorun

  S-avem pardon, linkul este acesta. http://www.ftw.ro/Altele/Doua_crize_sunt_mai_bune_decat_una
  Modifici tu, te rog?

 3. Iulia

  Foarte interesante observatiile tale. Ceea ce este important este ca intre timp oamenii sa si constientizeze aceste lucruri, pentru ca bunele obiceiuri capatate odata cu criza sa nu dispara la terminarea acesteia…

Lasa si tu un comentariu