31 August 2009

Unde se duc pepenii cand “mor”?

La gunoi. Unde altundeva sa ajunga pepenii pe care toata lumea trebuie sa-i fi vazut putrezind prin pietele autohtone? Vestiti pentru capacitatea lor de a obtine biocombustibili de unde cu gandul nu gandesti, pe cat se pare, cercetatorii americani au gasit solutia de a transforma “excedentul” de pepeni intr-o sursa economica si ecologica de bioetanol. 

Wayne Fish si grupul lui de cercetare de la un laborator de cercetari agricole din Oklahoma, Statele Unite, au produs etanol din pepenii considerati “rebuturi” si refuzati de comercianti pe motiv de “forma imperfecta” ( in Statele Unite, pepenii care nu intrunesc standardele necesare pentru a fi comercializati reprezinta 20% din productie).

Procedeul, potrivit autorilor studiului (publicat in paginile revistei Biotechnology for Biofuels) va permite obtinerea de biocombustibili ieftini din deseurile neutilizate in alimentatia umana si animala. Totul gratie faptului ca pepenele este alcatuit in proportie de 60% dintr-o pulpa bogata in zaharuri, din care poate fi extras un suc a carui proprietate este aceea ca fermenteaza usor. Produsul acestei fermentari este tocmai etanolul, iar cercetatorii au reusit sa obtina 220 de litri la fiecare hectar de teren cultivat.

Anul acesta, in Romania, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafata totala cultivata cu pepeni verzi a crescut cu 900 de hectare, de la cele 26.700 cultivate in 2008, la 27.600.

Lasa si tu un comentariu