16 September 2009

Noi, nimic?

In fiecare an, in cea de-a treia sambata din luna septembrie, se desfasoara in lume un eveniment numit International Coastal Cleanup. Voluntari de pretutindeni organizeaza o zi a curateniei pe plajele marilor si ale oceanelor, iar unde nu-s mari si oceane – pe malurile celor mai firave cursuri de apa sau lacusoare existente in zona.
Anul trecut, 400.000 de voluntari din 100 de tari au adunat peste 3 milioane de kg de gunoaie. Operatiunea se desfasoara foarte organizat, sub auspiciile si coordonarea organizatiei internationale Ocean Conservancy, dedicata protejarii apelor. Dupa cat se pare, ar fi nevoie sa te inscrii, sa se formeze o echipa, treaba sa fie coordonata de cineva la nivel national si la nivel local… un protocol destul de riguros, menit probabil sa ofere un oarecare control asupra operatiunii si sa asigure centralizarea unor date: cati au participat, cat gunoi s-a colectat etc., ca sa aiba si ei o evidenta, nu? (Pe baza cifrelor se fac niste statistici oficiale si asa aflam si noi cat de murdare sunt, cu adevarat, apele lumii.)

Dar, cu control sau fara control, cu organizare sau fara, cel mai important, zic eu, e ca treaba sa fie facuta.
Or, dand eu o cautare pe net, n-am gasit nimic referitor la vreo pregatire pentru eveniment din partea organizatiilor ecologiste de pe la noi. Voi stiti ceva? Daca da, spuneti mai departe. Oricum, postul asta poate inspira vreun ONG autohton, pentru la anul.

Dar, la urma urmei, chiar daca nu-i nimic organizat, orice om care strange, asa de capul lui si fara sa-l indrume nimeni, o sacosa de gunoaie de pe marginea unei ape, tot face o fapta buna.

2 comentarii
  1. just.cats

    Am calatorit mult cu trenul in vara aceasta. Si uneori imi venea sa ma dau jos din tren si sa strang gunoaiele din/de pe langa Somes,Mures si Olt. E de-a dreptul dezgustator!

  2. Alex Zamfir

    Da, e dezastru pe malul apelor, mai ales la sate, unde nu exista masina de salubritate si gunoiul (care in ultimii ani s-a imbogatit dramatic cu ambalaje de plastic) e dus langa garla.

    Anul trecut, Ecoassist a avut o actiune cu ocazia acestei zile:
    http://blog.ecoassist.org/?page_id=309

Lasa si tu un comentariu