6 October 2009

Viata la limita: Marea Bariera de Corali ar putea fi primul ecosistem global al lumii care se va prabusi

Marele Recif de Corali se va degrada intr-atat de mult din pricina apelor incalzite, incat va fi de nerecunoscut in urmatorii 20 de ani, potrivit lui Charlie Veron, fost cercetator coodonator al Institutului Australian de Stiinta Marina.

“Nu exista cale de scapare sau speranta. Marele Recif de Corali va disparea in urmatorii 20 de ani. Va fi primul ecosistem al lumii care va intra in colaps. Vorbesc nu doar in numele meu, ci in asentimentul experitizei tuturor cercetatorilor recifului de corali si al fiecarei organizatii de cercetare. Am vorbit cu toti. Este realitatea”, a declarat omul de stiinta.

Dupa o functionare viabila de-a lungul a 250 milioane de ani, tulburarile din sistemele biologice si comunicationale ale recifurilor de corali au fost identificate ca reprezentand cauzele principale ale deteriorarii coralilor si ale destramarii ecosistemelor recifale din toata lumea.

Recifurile de corali alcatuiesc cea mai mare structura unitara din lume formata din organisme vii, Marea Bariera de Corali a Australiei fiind vizibila din spatiul cosmic. Reciful este compus din peste 2 900 de recifuri individuale si 900 de insule, care se intind pe o distanta de aproximativ 3 000 de kilometri si acopera o suprafata de 344 000 kilometri patrati.

Cercetarile intense din ultima perioada ajuta la explicarea motivului pentru care recifurile de corali din toata lumea se prabusesc si, mai ales, la gasirea unor solutii pentru supravietuirea lor. Problemele pe care le infrunta recifurile sunt uriase si in plina crestere. Ele sunt presate de schimbari la nivelul temperaturilor oceanice, de poluare, de pescuitul excesiv, de sedimentari, de aciditate, de oxidari si boli. Si daca, separat, niciuna dintre aceste probleme nu ar putea decima Marea Bariera de Corali, suma lor este de natura sa o faca. Unii cercetatori estimeaza ca aproximativ 20% din recifurile de corali ale lumii sunt deja moarte si alte 24 de procente sunt grav amenintate. Asistam la un inceput al sfarsitului?

3 comentarii
 1. Ioana

  Chiar mi-a venit sa plang cand am citit acest articol…Cum e posibil asa ceva? E de-a dreptul de necrezut si totusi se intampla!
  Asemenea distrugere va marca lumea in care obisnuim sa traim pentru totdeauna!
  Am doar 14 ani…
  Ce as putea face? Ce putere am eu? Cam asta m-a intrebat tata cand i-am povestit!
  Nici macar nu ma ia in serios!
  Si chiar…ce putere am?

  Sper sa pot ajunge sa salvez si eu cat se mai poate, intr-o zi! Sa pot face o schimbare impreuna cu altii, care impartasesc aceleasi pareri.
  SOS pentru Marea Bariera de Corali!!!

 2. Claudia

  Da asa este, lumea isi vede mai departe de treaba, inversunandu-se cu toate panzele panzele sus pentru asi satisface oceanul de dorinte egoiste. Spunem despre animale ca fac mizerie, dar daca stam sa ne gandim un pic mizeria produsa de ele este biodegradabila si nu se poate compara sub nici o forma cu dezastrul pe care il facem noi, oamenii.
  Prezentul este suma faptelor noastre trecute si nu vreau sa ma gandesc cum va arata un viitor, chiar foarte apropiat dupa cum se pare, daca continuam sa ne traim vietile cu asa o atitudine sinucigasa si criminala.
  Problema este ca fara unitate nu se poate face nimic, suntem doar voci disparate.
  Nu doar corali au nevoie de ajutor ci tot pamantul, din pacate.

  Asta probabll ca este mai putin decat un bazait de țânțar.

 3. Marius

  E pacat, ca una dintre cele mai mari monumente ale lumii acvatice sa se distruga.
  Sper sa se rezolve cumva aceasta problema si pana la urma toata lumea sa fie fericita.

Lasa si tu un comentariu