21 October 2009

Ce idee grozava, vrem si noi!

Dupa automatele de cafea, au venit automatele cu mancare. Dar, in vreme ce automatele de cafea au trecut de la cafea solubila instant la cafea rasnita pe loc – ceea ce e un mare castig pentru sanatatea noastra – automatele de mancare “servesc”, in proportie covarsitoare, chestii tip junk-food-cu-multe-E-uri, drept care “mancarea de la aparat” e considerata, in general, drept un substitut nesanatos  al hranei cumsecade.

Dar iata ca unii au idei mai bune de atat: o ferma din Germania, (da, o ferma, nu o firma; intervine si o firma, in cele din urma, dar mancarea e de la ferma, si asta-i important); o ferma din Germania, zic, numita Peter-und-Paul-Hof, vinde alimente proaspete, din productia proprie, prin intermediul unor automate!

Proprietarii s-au asociat cu compania Stüwer, producatoare de automate de bauturi & mancare si, impreuna, ferma si firma au pus bazele unei afaceri originale care s-a intins deja in 13 localitati din Germania. Lapte, oua, unt, branzeturi, cartofi si carnati sunt distribuite prin intermediul automatelor (special proiectate, modelul fiind numit Regiomat), la preturi foarte avantajoase pentru cumparatori, de vreme ce alimentele vin direct de la producator, fara intermediari care sa mai bage diverse adaosuri comerciale.

Initial, ingeniosii fermieri obisnuiau sa livreze personal lapte, la domiciliul clientilor, dar activitatea asta le consuma enorm de mult timp si bani (aceasta fiind una dintre marile probleme ale fermierilor de pretutindeni, atunci cand nu doresc sa vanda unui lant de supermarketuri, care plateste putin). Atunci au incercat sa incurajeze clientii sa vina sa-si ia ei insisi laptele proaspat de la ferma, ceea ce, in cele din urma, a nascut ideea autoservirii din automate.

E, categoric, o idee mare, una care satisface dorinta oamenilor de a consuma alimente proaspete, produse local si nu prea scumpe si, in acelasi timp, ofera fermierilor un sistem de distributie eficient. Bravo lor!

4 comentarii
 1. ciri

  ideea este grozava si trebuie sa o spun cu toata mindria ca la Brasov exista auto-mate cu lapte , autentic – de la sursa , in toate pietele din oras.Oamenii au inceput sa fie mai selectivi si mai atenti cu ceea ce maninca.

 2. Árpád

  Bravo lor! Felicitari!\
  Idee buna!

 3. Bio

  Noi nu promovam inca produsele bio/naturale cum sa ne gandim ca ar trebuie sa fie si aparate pentru ele… Noi preferam mancarea nesanatoasa, jumatate preparata fara sa ne gandim de fapt ce contine. Produsele bio ar trebui incercate, cel putin, pentru a se simti diferenta de gust-miros-culoare.

 4. Gabriel Nita

  Exista si in bucuresti automat de lapte :)

  http://www.fermadelapte.ro/

Lasa si tu un comentariu