28 January 2010

De trei ori zero: casa verde a viitorului

Ce e mai bun decat o casa pasiva? O casa triplu zero!

Proiectul a fost gandit de arhitectul si inginerul german Werner Sobek: e vorba despre o casa inzestrata cu niste insusiri mai mult decat verzi, care definesc conceptul de triplu zero

 • Este facuta din materiale reciclabile, precum sticla si otelul: zero deseuri
 • Exploatarea ei genereaza emisii de carbon egale cu zero
 • E complet autonoma din punct de vedere energetic, producandu-si singura energia necesara functionarii: zero consum

Pana acum, echipa lui Werner Sobek a construit sase astfel de case (toate in Germania) si are in plan o a saptea, in Franta.

In Germania s-au raspandit (ca o consecinta a crizei petrolului din 1979 ) asa-numitele case pasive, cele in care temperatura interioara e mentinuta constanta fara ajutorul unor sisteme de incalzire sau racire. Asta se realizeaza cu ajutorul unei proiectari migaloase, pe baza unor calcule sofisticate. In general, se evita ferestrele mari – prin care se pierde multa caldura iarna si intra multa caldura vara – si se folosesc straturi groase de izolant pentru pereti.

Dar, in viziunea lui Werner Sobek, traiul intr-o astfel de casa te face sa te simti de parca ai locui intr-o lada captusita cu polistiren. In contrast cu casele pasive, el si-a numit casele “active”, epitetul referindu-se mai cu seama la efectul asupra psihicului: case cu ferestre largi, cu lumina multa, case care te umplu de viata si iti invioreaza sufletul.
Iar casele lui sunt, ca aspect si conceptie constructiva, exact opusul celor pasive: au pereti subtiri si geamuri mari. Dar au in comun cu casele pasive aceeasi riguroasa proiectare, care tine seama de multe-multe detalii, astfel incat casa sa aiba impactul ambiental cel mai mic cu putinta.

Ferestrele de sticla, desi foarte mari, au trei randuri de geamuri, pentru o izolare superioara; scheletul casei e alcatuit din cadre de otel subtiri; putinul beton folosit e de un tip special, aerat prin injectarea de bule de aer, astfel incat se reduce cu 50% consumul acestui material (foarte neecologic de felul lui, din cauza cimentului, a carui fabricare presupune emisii mari de dioxid de carbon).

Si, spre deosebire de casele pasive, unde multele straturi de materiale izolante care alcatuiesc peretii sunt lipite intre ele cu adezivi deloc ecologici, facand dintr-o astfel de casa – odata dezafectata – un mare deseu toxic, asamblarea caselor triplu zero se face cu ajutorul unor bolturi din otel inoxidabil.

Aici, Werner Sobek s-a inspirat din reglementarile germane in domeniul constructiei de masini: normele prevad ca o masina trebuie sa fie reciclabila in proportie de 90%, iar arthitectul a imprumutat din industra auto conceptul asamblarii partilor componente prin suruburi si nituri.

Daca va imaginati ca asta e culmea eficientei eco, nec plus ultra in materie de constructii verzi, aflati ca se poate si mai si, limita se afla inca si mai departe: una dintre casele active construite de Werner Sobek, o casuta cu un singur nivel, e un fel de mini-uzina energetica, producand (cu ajutorul  panourilor solare si al incalzirii geotermale ) mai multa energie decat consuma, iar surplusul e virat in reteau energetica nationala.

Si cine stie cat de e verde ar mai putea deveni industria constructiilor, cat de departe vor mai fi impinse limitele proiectarii si inventiei? Sper din tot sufletul ca macar copiii nostri sa apuce vremurile cand asemenea principii vor deveni norme obligatorii in constructii.

10 comentarii
 1. alex

  Totul super pana aici…dar care e pretul de achizitionare a unei astfel de case? Totusi traim intr-o lume in care banul guverneaza mai presus de orice!

 2. petrolhead

  Si eu sper sa nu mai apuci tu ziua aia!
  Sunt sigur ca pretul unei astfel de locuinte este de ordinul sutelor de mii de euro.
  Ai idee cati copaci trebuie sa tai si sa car cu tractorul pt a-mi permite o asemenea casa?

 3. gigelceluratel

  Costul casei poate deveni net inferior caselor actuale prin simplul fapt ca nu ai cheltuieli pentru incalzire/racire si curent electric. La dimensiunie asemenea cheltuielile ar putea urca pana la 500 euro/luna, asta inseamna 6000 euro anual, asta inseamna in 20 de ani 120000 de euro… numai din neplata energiei electrice si a sistemelor de incalzire. Articolul spune ca o parte din energia electrica este reintrodusa in sistemul national, asta inseamna bani care se intorc la tine…. Pana la urma, s-ar putea sa iesi mai ieftin. Evident, asta ti-o poate spune numai un calcul riguros…nu estimarile mele dupa ureche..

 4. alex

  e lesne de inteles ca o parte din bani se intorc la tine si cu timpul iti amortizezi cheltuiala initiala, dar intrebarea mea ramane fara raspuns, cu ce mah ajuta dc nu mi-o pot permite sa o cumpar dc are un pret de start sa zicem….de 250.000 de euro, asta inseamna ca e totusi inaccesibila unui om de rand, care chiar ar vrea sa economiseasca in primul rand si in al doilea rand sa aiba o casa verde (ipotetic vb), raportul calitate/pret cred cu tarie ca va fi pe masura stiut fiind faptul ca masurile si tehnica pt o casa verde self-sustaining nu au totusi preturi rezonabile….conceptul de casa eco are toata admiratia mea dar pana la punerea lui in practica la scara larga pt a scadea pretul e cale lunga!

 5. Lucian

  Costurile si standartele de executie ale unei case pasive sunt din pacate ridicate in romania , cele de proiectare ( necesita calcule laborioase : care tin cont de factori climatici de pozitionare , sursele pasive de caldura din casa oameni, aparatura electronica ) ce materiale se utilizeaza pentru constructia ei calitatea materialelor ……
  si de calitatea executiei ( profesionalismul fortei de munca )

 6. ROmanul

  Se uita un lucru foarte important: Zona respectiva din Germania e seismica sau nu? Ca la noi Bucurestiul si nu numai sunt zone cu risc seismic mare, si nu ne putem juca cu chestii de genul aerarii betonului… cum zice in articol. Din contra betonul trebuie vibrat pentru a fi cat mai compact si a nu exista goluri. Iar mie nu-mi place aceasta casa intrucat pare o hala industriala, numai sine de cale ferata, etc.

 7. vallutzu

  bravo ;) e misto

 8. Viorica Plamadeala

  Exista mai multe tipuri de case eco sau cum li se mai spune case “verzi”. Harmonia 57 este un exemplu.

 9. Clau

  Din pacate panourile solare pt public au un randament de approx 15% deci foarte ineficiente si deci o amortizare foarte lunca ……cam 25 de ani ,asta in cazul ca nu apare nici o defectiune in acest timp,apoi panourile solare nu produc curent alternativ direct utilizabil la aparatele casnice ,curentul produs trebuie stocat in baterii de acumulatoare care dupa un timp se uzeaza si trebuie inlocuite , alti bani alta distractie, sau ar mai fi o varianta , sa livrezi curentul continuu produs(transformat ulterior cu un invertor in curent alternativ) retelei nationale si sa fii platit ………in Germania se poate ,in Romania nu cred ,sau ma rog nu am cunostinta . Dupa cunostintele mele nu s-a inventat inca acumulatorul care sa dureze mai mult de 10 sau 15 ani.. Referitor la energia geotermala ……..aaaaa e foarte buna ,dar citi au linga casa una “izvor ” cu apa fierbinte ?????????si apoi mai e un aspect enrgiile neconventionale nu le ai la dispozitie tot timpul………vintul nu bate tot timpul….soare nu e tot timpul……….

 10. csaga

  Totusi exista materiale ieftine pentru izolare, ca de exemplu paiele, sau hartia reciclata din ziare.

Lasa si tu un comentariu