22 March 2010

A inceput Revolutia Eco!

“Incet, dar se misca” – asta ar putea fi o descriere buna a ecologismului in Romania. Oricum, accentul trebuie pus pe “se misca” – pentru ca miscarea e o realitate, chiar daca e lenta.

E atata nevoie de miscarea asta, incat orice pas inainte, indiferent de marime, e binevenit. Pe unii dintre pasii astia suntem siliti sa-i facem – bine si asa, pana la urma, pentru ca, altfel, cine stie cand si daca ii faceam; asa, inhamati, alaturi de alte 26 de tari, la caruta politicilor de mediu ale Uniunii Europene, trebuie, vrand-nevrand, sa mergem si noi in directia aceea.

Alti pasi ii fac, de bunavoia lor, ONG-urile (organizatiile neguvernamentale) de mediu: tot mai multe, tot mai eficiente, cu planuri tot mai bine gandite – serios, in privinta asta chiar am inaintat mult, din anii 1990 si pana acum. Unele dintre ONG-urile astea fac o treaba excelenta, intr-adevar.

Pentru anul 2010, ne-am propus sa ne aducem si noi obolul, asa ca descopera.ro a devenit partener media al unui astfel de proiect: Revolutia Eco. Autorii lui: Verde Crud Media

Daca, pana acum, despre Verde Crud stiam ca e un ONG asociat unui  site cu orientare ecologista, de acum e mult mai mult de aflat. Proiectul lor, Revolutia Eco, a debutat saptamana trecuta si e ceva… ce sa zic? E MARE! Mare de tot!

Pe mine personal, m-a impresionat prin amploare – cu adevarat o actiune vasta, cu multe obiective ambitioase – si prin originalitate: buna idee, intr-adevar, sa faci “lectiile de ecologie” sub forma unor spectacole, strecurand invatamintele in chip subtil, cu ajutorul glumei, al cantecului, al jocului… E ceva care nu se face indeajuns de des, desi e cea mai buna modalitate de a ajunge la mintile unor copii crescuti intr-o cultura a divertismentului si pentru care niste simple prelegeri “ca la scoala” n-ar fi eficiente. Asa, cu filme, cu expozitii de fotografii, cu concursuri, cu un show vesel care spune ceea ce e de spus in chip hazliu, lucrurile sunt incomparabil mai usor de inteles, de acceptat si de asimilat.

Concret, lucrurile se desfasoara asa: un grup de copii (au fost vreo 150 la prima editie) de la o scoala bucuresteana umple o sala a Light Cinema (de la Liberty Center) si acolo:

 • vad un film facut de Verde Crud Media – un scurt metraj pe o tema eco, de actualitate.
 • comenteaza filmul, spunandu-si parerile (erau foarte simpatici, plini de spontaneitate; n-aveau decat 11-12 ani, asa ca n-aveau nevoie de multe indemnuri ca sa vorbeasca,) sub indrumarea unor animatori priceputi, care orienteaza abil conversatia, astfel incat sa reliefeze lucrurile importante.
 • capata premii pentru creatiile lor – poezii, desene, compuneri – toate pe teme “de mediu”.
 • iau parte la un spectacol de improvizatie, foarte reusit; exista o trupa de improvizatori – cativa actori tineri si simpatici – dar spectacolul e unul interactiv, asa ca si si copiii “iau parte” la el, dand sugestii – mai banale sau mai nastrusnice -pornind de la care actorii improvizeaza replici si compun ad-hoc textele unor cantece (faza la care astia mici s-au prapadit de ras, fiindca improvizatorii recurgeau la tot felul de poante traznite, care ii distrau la culme pe copilasi).

Comedie-comedie, dar miza e una serioasa , iar obiectivele proiectului – ascunse sub masca rasului si a jocului – sunt si ele foarte serioase.

Se merge pe doua directii: una “imateriala” – educarea copiilor, inocularea unei conceptii de viata “verzi” (de care tare duce lipsa lumea in tara asta, sa recunoastem) si una foarte concreta si practica (si extrem de ambitioasa): unul dintre obiective este dotarea TUTUROR scolilor din Bucuresti cu containere pentru reciclarea selectiva, pana in anul 2011!

Cu aceste idei frumoase ne-au convins promotorii Revolutiei Eco sa le devenim parteneri, asa ca ne vom stradui si noi sa dam o mana de ajutor. Iar sugestiile din partea voastra sunt binevenite.

5 comentarii
 1. ioana

  Un proiect foarte interesant si complex, iar initiativa celor de la Verde Crud este demna de toata admiratia!Sper sa beneficieze cat mai multe scoli de aceasta “revolutie” iar lucrurile sa se miste lucrurile intr-o directie pozitiva.

 2. Ioana Maria

  Am citit cu placere acest articol, pentru ca e scris din suflet, la obiect, fara exprimari pretentioase. Ma bucur ca exista astfel de manifestari, si ma bucur ca ecologia incepe sa fie privita si tratata si de la alt nivel decat….aoleu! acum! murim daca nu facem asta! ci intr-o maniera ludica…. munca organizata, dar relaxata!

 3. una-alta

  mda, tare ideea. ce bine ar fi sa se intample toate astea. inchipuiti-va ce tare ar fi ca doamnele sa fie interesate de ecologie cum sunt de cosmeticele bio, iar domnii sa fie interesati de ecologie cum sunt de bere! si din aceeasi gama, ce ar fi ca parintii si profii sa aloce din ce in ce mai mult timp acestui capitol, ecologia.

 4. alex

  asa va arata lumeaa !!!!!!!!!!!frate ajut si eu.

 5. Adelin

  Foarte bun articolul cat si proiectul, sper sa aveti parte de ,,succesuri” in demersul vostru.

Lasa si tu un comentariu