22 March 2010

Cu ochii pe… urbanitate

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www.urbanitate.activewatch.ro .

Site-ul este o resursa pentru toti cei interesati de subiectul dezvoltarii urbane durabile. Pagina de internet contine o sectiune cu informatii in domeniul legislativ si prezentarea tuturor actiunilor desfasurate in cadrul proiectului. De asemenea, vor fi puse la dispozitie o serie de materiale produse in cadrul proiectului: raport de monitorizare a institutiilor, raport de analiza media si ghid de participare publica. In cadrul site-ului este dezvoltata o platforma de comunicare directa cu cetatenii, astfel ca lansam invitatia de a reclama si de a ilustra situatii ostile dezvoltarii urbane armonioase.

Problemele marilor orase, cauzate de traficul aglomerat, disparitia spatiilor verzi, agresarea patrimoniului construit si aplicarea deficitara a legislatiei din domeniu nu mai sunt o noutate. Totusi, demersurile efective pentru imbunatatirea situatiei  sunt rare. Cetatenii nu au suficiente informatii care i-ar putea ajuta sa protejeze cladirile valoroase si spatiile verzi si  sa isi apere dreptul fundamental la un mediu curat si sanatos. In lipsa unor initiative care sa monitorizeze toate etapele prin care trec proiectele de dezvoltare urbanistica, de la stadiul de propunere  pana la implementare, situatia actuala se poate acutiza si multiplica fara cale de intoarcere. Site-ul va comunica constant activitatile din cadrul proiectului pentru a veni in intampinarea acestor probleme si a stimula interesul publicului pentru dezvoltarea urbana.

În cadrul proiectului sunt implicate orasele Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Târgul Mures si Bucuresti. Scopul proiectului este elaborarea unui raport în care vor fi detaliate proiectele de urbanism din orasele implicate în proiect. În vederea realizării acestui studiu, membrii echipei, precum si voluntari în cadrul proiectului, vor asista la sedintele publice din cadrul institutiilor: Agentia pentru Protectia Mediului, Consiliul General  al Municipiului Bucuresti, Comisia de Urbanism, sedintele consiliilor locale, Directia de Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural a Municipiului Bucuresti, Inspectoratul de Stat în Constructii, Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Directia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulatiei a Primăriei, Comisia Tehnică de Circulatie, Inspectie Disciplină în Constructii si respectare Reglementări.

De asemenea, va fi elaborat un studiu cu privire la metodele de participare publică a cetătenilor. Acesta va fi prezentat în cadrul unei întâlnirii între membrii administratiei publice si membrii ai societătii civile, ocazie pentru un dialog direct cu privire problemele pe care ambele categorii le întâmpină în procesele de dezvoltare urbană.

Pe de alta parte, va fi elaborata o analiza media. Se incearca astfel masurarea aparitiilor in presa a articolelor care sa analizeze fenomenul dezvltarii urbane. Raportul de monitorizare va fi lansat in cadrul unei conferinte de presa.

Concomitent, odata cu lansarea site-ului, vom incepe sa primit imagini din tara – asteptam imagini care sa prezinte cladiri de patrimoniu aflate intr-o stare precara, santiere interminabile, infrastructura rutiera deficitara, cladiri care nu respecta limitele unei zone, etc. Aceste imagini vor fi subiectul unei expozitii foto la care vor fi invitate autoritati locale, presa si organizatii non-guv.

In cadrul proiectului va fi angajat un jurist ce va acorda sprijin de specialitate tuturor cetatenilor ce vor solicita ajutor in demersurile de protejare a patrimoniului .

Vom identifica cazuri concrete ce necesita o campanie sustinuta in presa. Spre exemplu, Aqua Park. Timp de doua saptamani vom face virale, vom da anunturi in presa, vom organiza conferinta de presa si vom organiza intalniri publice de tipul unor flash moburi ori mitinguri.

Lasa si tu un comentariu