17 May 2010

In labirint

“Solidaritate” este unul dintre acei termeni destul de “abuzati” in ultima vreme si ca atare aproape golit de semnificatie. Va mai amintiti de stirea de la inceputul acestui an, potrivit careia la o luna dupa teribilul cutremur din Haiti, Romania ar fi trimis din greseala ajutoare umanitare in Tahiti?

A fost vorba de un “fake”, o farsa lansata de site-ul Times.ro, dar una care a luat amploare: “stirea” a fost preluata si difuzata drept adevarata de presa din intreaga lume, de pana la urma, “sarmanul” guvern s-a vazut nevoit sa dea un comunicat oficial prin care sa dezminta debarcarea ajutoarelor romanesti la picioarele turistilor aflati pe luxoasele plaje din Tahiti. O gluma, cam asa este privita solidaritatea pe plaiurile mioritice.

Poate nu intamplator, Departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar (ECHO) a hotarat sa lanseze acum prima sa actiune de informare in Romania: “Labirintul Umanitar”, alcatuit din patru module, fiecare dedicat unui dezastru major care provoaca victime pe intreg globul: cutremure, conflicte armate, inundatii, foamete, toate ilustrate cu fotografii, inregistrari video si efecte audio.

Pentru a le oferi bucurestenilor posibilitatea de a face “o calatorie initiatica”, modulele Labirintului au fost asamblate azi (17 mai), pe Insula Trandafirilor, in Parcul Herastrau, unde jurnalistul Lucian Mandruta, de buna voie si nesilit de nimeni, s-a angajat sa experimenteze conditia de refugiat pe propria piele: sa petreaca doua zile in cortul Crucii Rosii, fara apa curenta, caldura, telefon si laptop.

“Nimeni nu e la adapost de nimic pe lumea asta. Suntem toti la voia naturii, sau la voia oamenilor mai puternici”, a declarat Mandruta, in opinia caruia tocmai capacitatea de a fi solidari ne deosebeste de animale. “Indemn tinerii sa incerce experienta voluntariatului, bucuria de a-i ajuta pe ceilalti. Este de altfel si responsabilitatea pe care o avem ca cetateni ai lumii. Iar pentru a putea cere trebuie sa si dai”.

Labirintul Umanitar poate fi vizitat pana duminica (23 mai).

Facts:

  • In fiecare zi, in lume, 24.000 de oameni mor din cauza foametei; adica o persoana la fiecare patru secunde.
  • Exista peste 35 milioane de persoane pe glob care au fost nevoite sa-si abandoneze casele fie din cauza dezastrelor naturale, fie a conflictelor armate.
  • Peste un miliard de oameni nu au acces la apa potabila.
  • Intre 15.000 si 20.000 de oameni – civili in procent de 90% – sunt ucisi sau raniti in fiecare an de explozia accidentala a unor bombe sau mine de teren.
  • Cei mai multi dintre cei 15 milioane de refugiati din lume depind de ajutoarele umanitare internationale.
  • In 2009, Comisia Europeana a cheltuit peste 930 milioane de euro pentru operatiuni de intrajutorare de urgenta, in afara granitelor UE. Acest ajutor a mers catre cele 20 milioane de victime ale dezastrelor naturale si conflictelor armate.
  • Statele membre UE si Comisia Europeana ofera aproape aproape jumatate din ajutorul umanitar oficial acordat la nivel global.
  • Programele umanitare finantate de Comisa Europeana sunt puse in act de organizatiile partenere: departamentele de asistenta ale Natiunilor Unite, Crucea Rosie/Red Crescent si ONG-uri.
Lasa si tu un comentariu