29 July 2010

Plaja ne roagă: MENŢINEŢI-MĂ CURATĂ!

Începând cu luna iulie, turiştii vor putea colecta selectiv deşeurile din ambalaje pe plaja din Vama Veche.

Ministerul Mediului, Administraţia Naţională Apele Române, SC Eco-Rom Ambalaje SA şi Asociaţia GastroMuzical Internaţional „Papa la Șoni”, cu spijinul Asociaţiei Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) – portalul www.MentineRomaniaCurata.ro, anunţă demararea campaniei de colectare selectivă a deşeurilor din ambalaje generate de turişti pe plaja din Vama Veche: “ Zonă liberă de PET-uri. Plaja ne roagă: MENŢINEŢI-MĂ CURATĂ!”.

Principalul obiectiv al campaniei îl reprezintă colectarea controlată a deşeurilor din ambalaje generate de către turişti pe plaja din Vama Veche.

În acest scop, SC Eco-Rom Ambalaje SA pune la dispoziţie, în mod gratuit, recipientele necesare depozitării deşeurilor. Deşeurile astfel colectate vor fi administrate corespunzător, în vederea reciclării, pentru ca mediul şi sănătatea populaţiei să fie protejate.

Prin derularea campaniei, pe lângă deservirea unei locaţii importante generatoare de deşeuri, se urmăreşte şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la necesitatea colectării şi reciclării deşeurilor, fapt ce va determina, pe termen lung, un comportament responsabil faţă de mediu a cetăţenilor.

“Cu aderarea României la Uniunii Europene comportamentul ecologic, dezvoltarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, reciclarea sau protejarea mediului înconjurător au devenit expresii cheie în multe proiecte, însă dacă ne uităm în jurul nostru la Vama Veche, constatăm cu tristeţe că aceste obiective foarte la modă rămân doar nişte vorbe-n vânt.

Dacă vrem cu adevărat o schimbare în atitudinea socială faţă de mediul înconjurător trebuie conştientizat că litoralul nu este numai un loc de divertisment, nu face parte din întrepinderea hotelurilor şi restaurantelor, ci este proprietatea tuturor şi trebuie să-l ocrotim ca atare.

Proiectul „Zonă liberă de PET-uri. Plaja ne roagă: MENŢINEŢI-MĂ CURATĂ!” iniţiat împreună cu Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) este o campanie de conştientizare şi educare în care asociaţia se implică efectiv în implemetare. Nouă  ne revine sarcina de a culege gunoiul, şi sperăm ca prin exemplul dat putem să schimbăm atitudinea întregii comunităţi.

Conştienţi de faptul că schimbarea nu se face peste noapte, prin Asociaţia „GastroMuzical Internaţional” ne angajăm într-un proiect de conştientizare şi mediatizare de lungă durată, step-by-step, începând cu schimbarea propriilor obiceiuri (consumarea băuturilor din sticlă reciclabilă în loc de peturi, colectarea selectivă, presarea deşeurilor de plastic, etc.)”

4 comentarii
 1. vasiauvi

  Azi tocmai am venit din Costinesti unde de-altfel am vazut cosuri de gunoi speciale pentru metale, hartie, plastic dar romanul tot in porceala ii place sa traiasca. Plaja de la Costinesti e sub orice critica!! Jegul e peste tot, e mai multa mizerie decat nisip….Degeaba sunt campanii si campanii de constientizare deoarece romanul invata doar cu biciul. Nu am vazut nicio autoritate care sa umble pe plaja sa peintampine unele altercatii, sau sa amendeze pe cei care-si lasa porceala pe plaja.
  Acum ca s-au pus cosuri si nu e greu sa-ti ridici fundul de pe patura pana la ele ca sa arunci gunoiul ar trebui platiti oameni care sa uble si sa amendeze porcii carora le place sa manance acolo unde se rahatzesc….
  Dar ca la noi la nimenea!!!

  Campanii din astea ar trebui sa le faca politia cu chitantierul in mana!!

 2. jika

  Daca vreti plaje curate mergeti in neptun, olimp, jupiter.. Anul acesta cea mai curata plaja pe care am fost si cu cea mai curata apa (iti vezi degetele de la picioare de la 1 metru si jumatate de deasupra ) e in mangalia , in portul turistic..

 3. Oma

  La Mamaia,am fost singura si am avut timp sa studiez atitudini…oameni despre care imi spuneam ca sunt un exemplu pt.copii lor isi ascundeau gunoaiele sub sezlong..si tineri tatuati cu berea in mana si zgomotosi isi duceau cel mai mic gunoi la tomberon…pt. mine asta a fost o bucurie imensa..exista tineri..exista speranta…

 4. elena

  buna am si eu o intrebara de unde se poate face rost vaccinul antiobezitate.Va multumesc

Lasa si tu un comentariu